paraskevi.blogg.se

Styrketräning: Anaerob Träning

Publicerad 2016-12-06 16:56:00 i Allmänt,

Alla arbeten som kroppen gör händer med hjälp av cellens förmåga att utnyttja energi. Kolhydrater, proteiner och fett är de tre grundläggande näringsämne som förbränns under olika processer i cellen. Denna träningspass baseras av de process som inte behöver syre alltså anaerob process.

Allmän styrketräning innebär att man tränar med lätta belastningar som upprepas flera gånger i lugnt tempo. Man kan öka belastningen när man känner för det. Systematisk styrke träning ger bättre resultatet och därför försöker jag träna mer på det för att uppnå mitt mål bli starkare. Disciplin är då viktigt, då det är lätt att skipa olika träningspass. Ibland orkar man inte gå på gymmet och träna där, därför finns det för alternativ att träna styrketräning hemma med enkla rörelser och vikter som man kan kreativ hitta hemma.

Anaerob träning sker under snabba, explosiva sporter som styrketräning i detta fall. Det som händer är att kroppen tillverkar energi från glukos och det går väldigt snabbt. Efter en stund blir cellen ”sur” genom ansamlingen av H+ och laktat som är restprodukterna av glykolysen. Mjölksyra bildas. Kroppen använder sig av mjölksyra så att den blir effektivare på att arbeta anaerobt. När intensiteten är hög måste kroppen bilda energi snabbt både genom anaerob och aerob metabolism.

Mjölksyra är en buffert som kroppen använder för att kunna arbeta längre innan acidos uppstår alltså lågt pH.  Mjölksyra stör inte kroppen utan den är viktig för kroppens metabolism.

Det som händer är att ATP som är en energibärande molekyl används av kroppen när den arbetar i hög intensitet. Detta gör så att det bildas överskott på ADP + Pi i musklen. Det som måste hända är att skapa om ATP från ADP och Pi (ATP+H2O----->ADP+Pi+energi) . Då ett ämne kallat NAD används som binds med en vätejon och bildar NADH som med hjälp av syre blir av med vätejonen och återskapar ATP. Men eftersom man har brist på syra på en anaerob träning så löser den kroppen genom att bilda mjölksyra.

Det som anaerobträning gör är att den ökar toppkraftutveckling. Toppkraften är den högsta mekaniska kraften en atlet kan utveckla under en viss period i arbete.

 
 

 


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela