paraskevi.blogg.se

Yoga: Rörlighet

Publicerad 2016-11-14 00:58:00 i Allmänt,

Idag gjorde jag en Yoga pass för att öka min rörlighet som kommer att hjälpa mig på att nå målet bli bättre på dansen och akrobatik. Yoga är ingen tävlingssport, alla kan delta i ett yogapass eftersom man jobbar på sina egna förutsättningar. Yoga är en teknik för fysiskt och mentalt växande det innebär att man hittar en balans mellan kroppen och själen och tack vare det kan man träna sin styrka samtidigt man känner sig lugn och fredlig och förmågan av att lyssna på sin egenkropp och närvarandet i rörelsen ökar.

Som sagt så arbetar man fysiska övningar, koncentration och meditation och för att idag man känner så mycket stress och vi utsätts för mycket information vilket gjorde att yoga blev en lösning för många människors orolighet. Många till och med söker sig till yoga på grund av andra anledningar några av dem kan vara att man vill ha mer än den materiella verkligheten, eller för att man har ryggont och yogan kan vara den bästa lösningen för det. Stress och spänning sätter sig ofta i rygg, axlar och nacke och många av övningarna i yogan tränar just dessa kroppsdelar.

Yoga är också en form av rörlighetsträning. Rörlighet delar sig på två kategorier, aktiv och passiv rörlighet. Skillnaden mellan de två är att aktiv rörlighet är det rörelseomfång dom man kan ta ut i en led på egen hand ex hur hög man kan sparka. Passiv rörlighet handlar istället om hur stor rörlighet man kan ta ut i en led om någon annan kraft än vår egna muskler tar ut rörligheten i en led. Enkelt sagt är rörlighet din förmåga att ta ut ett fullt rörelseomfång över en eller flera leder.

Med hjälp av yoga kan man gå ner i vikt och hålla den, speciellt den ansträngande yogan för att det hjälper kroppen att bränna fetter, stärka musklerna och sömnen blir till och med bättre. De flest kända yoga övningar hjälper att forma rumpan, midjan, mage och lår. Förbränningen under ett yoga pass kan komma upp till ungefär 400 kalorier per timme, och i stort sett så engagerar yogaövningar mannens bukmuskler och även dem inre musklerna samt stärka dem inre organ som tex levern. Man kan säga att det gör att man får plattare mage.

Träningen ökar kroppens flexibilitet och stabiliserar den.

När man tränar yoga så spänner man muskler hela tiden, genom aktivstretch. Blodcirkulation ökar vilket underlättar återhämtningens process. Yogas positioner innefattar i princip hela kroppen förutom biceps.

Man tränar framförallt upp och utvecklar sina långsamma, uthålliga aeroba muskelfiber genom mjuk uthållighetsträning.

 

 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela