paraskevi.blogg.se

Vatten funktioner och svett

Publicerad 2016-12-06 00:21:00 i Allmänt,

Vanligtvis när jag tränar och speciellt när jag dansar så svettas jag väldigt mycket och bli väldigt törstig också. Vatten har blivit en viktigt sak, där jag alltid bär med mig när jag tränar. Vatten har olika funktioner i kroppen och är nödvändigt för alla levande organismer. Det bara att tänka sig att 2/3 av vår kropp består av vatten, så förstår man hur viktigt det är. I själva verket, vattenhalten hos män når 60-65%, hos kvinnor är det mellan 50-60% och hos små barn når till 75 %. Därför uthärdar vi flera veckor utan mat, men när det gäller vatten tåla man bara några dagar utan det. Behoven av vatten hos en vuxen människa är ungefär 2 liter per dag.

Några av vatten olika funktioner i kroppen är följande:

Svett:

Runt om i kroppen finns sensorer som känner av vår kroppstemperatur. De är känsliga för temperaturförändringar därför är det viktigt att ha temperatur 37 grader i kroppen.

 

Via nervbanorna skickas signal till svettkörtlarna i hudern att de ska börja utsöndra svett för att kyla ner kroppen. När svetten avdunstar från huden tar den med sig en del av överskottsvärmen. Svetten från dem består till 99 procent av vatten, plus salter och mineraler som kalium, kalcium och magnesium.

Cellerna:

Vatten bidrar i hög grad till cell reproduktionen. Alla de cellerna som människa

är uppbyggd av innehåller vatten. Det är det viktigaste medlet för transporten av näringsämnen (kolhydrater, aminosyror, vitaminer, mineraler, spårämnen) till celler och därmed kroppens organ. Samtidigt, är det emellertid också ett medel för att avlägsna toxiska och oönskade ämnen.

Vävnader:

Vävnader är en samling av likartade celler i kroppen. Vatten har ett roll som natyrligt olja, vilket bidrar till väl fungerande av muskler och leder. Dessutom säkerställer oss när vi faller med att skydda känsliga områden såsom hjärnan och ögonen.

 Hjärnan:

En liten andel av dehydrering som t ex 2%, ökar tröttheten och inverkar negativt på vårt humör och koncentrationsförmåga.

Blodet:

Vatten utgör en viktig beståndsdel av blod som transporterar syre och näringsämnen. Därigenom bidrar det till att undanröja skadliga och oönskade ämnen från kroppen.

Njurarna:

Vatten är viktigt för njurfunktionen, eftersom utan det kan inte njurarna göra ”deras jobb”, alltså att de ska hjälpa till att eliminera gifter och slaggprodukter från metabolidmens procedur.

Matspjälkningen:

Vatten är den viktigaste komponenten av magsafter och därigenom bidrar den till matsmältningens drift. Det underlättar passagen av föda genom magtarmkanalen och förbättrar absorptionen av näringsämnen. Slutligen hjälper det i utsöndring av svårsmälta ämnen från tjocktarmen.

Hud:

Vanligtvis när vi hör ordet vatten och fukt, den första saken vi tänker på är en glänsande hud. Tack vare vattnet vi dricker hålls vår hud smidig och frisk. Vatten är den viktigaste medel i vår kropp som håller temperaturen konstant, oavsett den yttre miljön. Svett, som består mestadels av vatten. Bidrar till att sänka temperaturen i vår kropp, speciellt under varma dagar på året eller när man har tränat. Det är därför viktigt i dessa fall att fylla våra ytterligare med vätskor.

 Graviditet och ammande:

Vattenbehov under graviditeten ökar kraftigt, främst på grund av ändringen av kvinnans kropp t ex fostervatten. Och behovet är ännu större under laktationsperioden, eftersom de flytande förluster måste täckas av mjölkproduktionen.

 Diet:

Vatten är viktigt i dieten, eftersom det främjar mättnad när man äter. Dessutom täcker det våra behov av vätskor och bidrar till en bättre fungerande ämnesomsättning.

 Infektioner:

Brister av vatten kan leda till urinvägsinfektion. Råge vätskeintag under en lyftvägsinfektion hjälper upphostningar mer än att ta tabletter.


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela