paraskevi.blogg.se

Styrketräning: Människans Muskler

Publicerad 2016-12-06 16:49:00 i Allmänt,

Personligen tränar jag styrketräning för att bli starkare något som leder till en ökad muskelmassa. Bästa sättet att styrketräna på fritiden är att åka skidor, vandra i fjällen, simma, jogga, gympa, dansa och delta i andra former av allsidig träning där det inte är nödvändigt attt träna bara på gymmet.Tillväxt av muskel handlar om proteinbalansen, alltså det måste finnas en balans mellan proteinsyntesen och proteinnedbrytningen. För att bygga muskler så måste proteinuppbyggnaden vara större än proteinnedbrytningen. Det är därför ska man äta mer protein när man vill få en muskeltillväxt. När muskeln blir starkare och större är det antalet proteintrådar som ökar. Muskelceller innehåller små proteintrådar som heter, aktin och myosin. De två proteintrådar förskjuts i förhållande till varandra och så muskelkontration sker. Aktin bilder ett nätverk inuti cellen. Vid sammandragningen kommer små myosintrådarna att fästa sig till aktin och dra aktintrådarna mot varandra så att muskeln blir kortare.Hela 50 % av vår kroppsvikt utgörs av musklerna. Det är ca 600 st muskler som vi har i kroppen. Muskelna delas in i tre typer skelettmuskulatur, sedan har vi glattmuskulatur och hjärtmuskulatur.
Musklerna har olika funktioner i kroppen. De ger oss möjligheten att röra på oss att tala, svälja, tugga och att visa känseluttryck. De stödjer skelettet. De skyddar inre organer. De kontrolerar tarmens och urinblåsans tömning och vår kroppstemperatur.

  • Skelettmuskulatur är den största organsystemet innebär att muskler är fästa vid skelettet och gör möjligt att röra oss. Skelettmuskulaturen man kan styra med vår vilja.
  • Hjärtmuskulatur finns i hjärtat där det pumpas blod runt kroppen och vi kan inte styra själva.
  • Glattmuskulatur är inte heller viljestyrd. Den finns bl.a i mag-tarmkanalens vägg, urinblåsan, livmodern och blodkärlen.
 



Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela