paraskevi.blogg.se

Kroppsideal: Anorexi

Publicerad 2016-12-06 00:10:00 i Allmänt,

Massmedier upptar en stor del av vår vardag. Den inverkar positivt genom att vi kan informera oss. Men massmedia har sitt negativ sida också. Massmedia har styrkan att styra våra tankar på hur en människa borde se ut och den ställer upp en bild av den perfekta kroppen som många personer tar på allvar.

Alla människor har inte samma gener och därför skiljer vi oss genom att ha olika ämnesomsättning och muskelbyggnad. Kroppsideal kan vara ohälsosamma för några på grund av det. Detta leder flera gånger till att många väljer att svälta sig. Många ungdomar och äldre personer drabbas av anorexia och bulimi och orsakerna skiljer sig. Negativ bild om sig själv är den största orsak, därför är det viktigt att hjälpa små flickor och killar att förstå sanningen bakom alla bilder med de populära modeller och bygga deras självkänsla. Dessutom i samhällsnivå kan vi försöka ändra dagens förebilder som ska passa till en bättre ideal. Det är mest unga flickor som påverkas av vad de andra tycker om dem och därför drabbas de mest av anorexia. När man har anorexi så vill man inte gå upp i vikt och man tror att man är tjock fast man är inte det. Anorexi innebär en kraftigt banta som i många fall kan vara dödlig och är svårt att bota eftersom det är en psykisk sjukdom. Det som händer i kroppen är att hjärna förmedlar att man är hungrig och så förstår man att det är dags att äta, vid anorexi gör man stora ingrepp på kroppens naturliga processer och organismen börjar fungera sämre. Maten ger byggstenar och energi till kroppen och därför är det nödvändigt. När man har anorexi så tvingar man sig själv att inte äta något som gör att ämnesomsättningen sjunker och puls och blodtryck brukar vara låga.

Personer som drabbas för anorexi vill alltså ha en fettförbränning. Först och främst man måste konstatera att muskelmassa väger mer än fett, så en viktnedgång betyder inte att det som försvunnig är bara fett. När man bantar sågår man ner i vikt från början då kroppen töms på all upplagrad glukos i musklerna, men sedan börjars muskelmassa också försvinna, tillsammans med fettet. Det processen är inte effektiv i längden då en minskad muskelmassa sänker metabolismen i kroppen.

Vanliga tecken på anorexi är

  • kraftig bantning
  • låg kroppsvikt
  • insjunkna kinder, mage och tydligt synliga revben
  • förstoppning och ont i magen
  • kall och torr hud
  • depression

 Om man vill gå ner i vikt och förbättra ens kropp situation så kan man göra det genom att äta rätt som att träna rätt. Det finns många tips på nätet på vad man kan äta före, under och efter träning för bra resultater. Det finns också massa med nyttiga recept som hjälper ungdomarna att själva ta ansvar på deras kost.

 

 
 Hur man anser sig själv när man har anorexi!
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela